Dietní nemusí znamenat i zdravější.
Nápoje s umělými či s přírodními sladidly nemusí být zdravou náhradou za nápoje s obsahem cukru.
Oba druhy mohou souviset se zvýšeným rizikem vzniku srdečních problémů.
Škodlivost nápojů, které jsou často označovány jako bez cukru, dietní, sugafree či zero, naznačily předběžné výsledky rozsáhlého francouzského výzkumu.
Spojení mezi jejich konzumací a kardiovaskulárními onemocněními popisuje studie v časopise Journal of the American College of Cardiology.
Pokud často saháte po slazených nápojích ať už s cukrem, nebo se sladidly, od jejich pití se můžete odnaučit.
Sdružení, ne kauzalita
Umělé či přírodní sladidla pomáhají lidem snižovat spotřebu klasického cukru, proto se staly oblíbeným doplňkem v oblasti hubnutí. Nápoje, které jsou obohaceny o sladidla, se nejednou označují za „dietní“.
Nový výzkum naznačuje, že toto označení může být zavádějící.
Údaje o více než sto tisíc lidech získali vědci z dlouholetého průzkumu French NutriNet-Santé, který má trvat do roku 2029. Cílem průzkumu je sledovat propojení mezi výživou a zdravím.
https://20plus.cz/zastavte-starnuti-pleti/
https://4girls.cz/mydlo-a-voda-mohou-ublizit-jake-chyby-delaji-lide-pri-hygiene/
https://profizena.cz/zazracny-med-proc-jist-denne-jednu-kavovou-lzicku/
https://denzeny.cz/kolik-jak-kdy-a-jaky-odbornice-o-vsem-co-byste-meli-vedet-o-caji/