Jak rychle a hravě zvládnout zavařování meruněk?

on

|

views

and

comments

Odkud meruňky přišly a proč jsou tak oblíbené?
Pěstování meruněk se rozšířilo po celém světě
Nejen lahodné, ale také zdravé!
Jaké jsou léčivé účinky meruněk?
V jakých formách lze konzumovat meruňky?
Zavařování meruněk má několik pozitiv
Rychlý recept na meruňkový kompot se sirupem
Kde uskladňovat meruňkový kompot po zavařování?
Dokdy spotřebovat zavařený meruňkový kompot?
TIP na závěr
Pokud by se sestavoval žebříček nejpěstovanějších a zároveň nejkonzumovanějších druhů ovoce na světě, meruňky by v něm nechyběly. Obzvláště kvůli široké paletě možností jejich využití, ať už v podobě čerstvě nasbíraných plodů nebo dlouhotrvajících zavařovaných kompotů.

Období sklizně meruňkové úrody trvá jen pár dní, maximálně pár týdnů. Právě zavařování meruněk se tak stává docela jednoduchým řešením, jak si toto osvěžující ovoce vychutnáte kdykoli během roku. Na rozdíl od zmrazování nebo jiných způsobů uskladnění zároveň dosáhnete, aby byly zavařované meruňky stále plné vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek.

Odkud meruňky přišly a proč jsou tak oblíbené?

Jako většina ovoce, které se u nás v současnosti pěstuje, i meruňky mají dlouholetou tradici sahající hluboko do minulosti. V asijských končinách se prý pěstovali už před 4 000 lety. Země původu však není zcela jednoznačná. Některé odrůdy měly přijít z Číny, jiné zase z Arménie, odkud se díky jedinečné chuti, praktickému užitku a nenáročnému způsobu pěstování rychle rozšířily do dalších částí světa, kde jsou pěstovány dodnes.

Meruňky na stromě
Pěstování meruněk se rozšířilo po celém světě

Pěstování meruněk zaznamenalo v posledních desetiletích obrovskou expanzi i tam, kde se toto ovoce vyskytovalo pomálu. Umožnilo to vyšlechtění nových odrůd, které se dokázaly přizpůsobit podmínkám, na jaké tyto stromy nebyly zvyklé. Zahrádkáři a botanici přišli is novými technikami střihu či ošetřování dřevin, které výrazně prodlužují životnost meruňkových stromů. Přesto se účel jejich pěstování stále nemění. Na zahradách se nadále objevují kvůli chuti, léčivým účinkům a širokým možnostem zpracování.

Nejen lahodné, ale také zdravé!

Lahodná chuť, praktický užitek a nenáročné pěstování nejsou jedinými důvody, pro které jsou meruňky tak oblíbené. Zahrádkáři je pěstují i ​​kvůli složení, které je plné vitamínů a jiných léčivých látek. Známé jsou zejména vitamíny B a C, které příznivě ovlivňují činnost více orgánů. Bohatý obsah léčivých látek prospěšných pro organismus doplňují také betakaroteny nebo karotenoidy. Konzumací meruněk si zajistíte i přísun vlákniny, draslíku, křemíku či kyseliny listové.

Jaké jsou léčivé účinky meruněk?

Příznivě ovlivňují oběhovou soustavu a činnost srdce.
Zrychlují metabolismus, doporučují se jíst při hubnutí.
Díky množství betakarotenu jsou účinným antioxidantem.
Pomáhají při přetrvávajících problémech s nechutenstvím.
Vysoký obsah vlákniny je prospěšný pro podporu trávení.
Konzumace meruněk pomáhá zvýšit obranyschopnost těla.
Meruňky – zavařování meruněk
V jakých formách lze konzumovat meruňky?

V syrovém stavu jako čerstvě nasbírané plody.
Jako sušené ovoce trvá několik měsíců.
Ve formě mražených plodů vhodných do dortů.
V podobě domácích džemů, resp. marmelád.
Jako meruňkový olej lisovaný z jader meruněk.
Ve formě odvaru z listů, který léčí hemeroidy.
V podobě slaných smažených meruněk v těstíčku.
Jako sladký a dlouhodobě trvanlivý zavařovaný kompot.
Zavařování meruněk má několik pozitiv

Zavařování meruněk je účinný způsob, jak toto ovoce uskladnit na delší dobu, aniž by tím utrpěla jeho chuť a kvalita. Platí to zejména v případě, že vypěstujete nadprůměrně bohatou úrodu. Kromě trvanlivého uskladnění má zavařování meruněk i další výhody. Chutné kompoty se podávají jako běžná příloha k jídlům. Pokud je budete zavařovat spolu se sladkým sirupem, můžete je konzumovat také jako náhradu za sladkosti.

Rychlý recept na meruňkový kompot se sirupem

Ingredience potřebné k zavařování kompotu
2 až 2,5 kg čerstvě nasbíraných meruněk.
1 litr vody, která může pár hodin odstát.
Cca 0,5 kg bílého nebo třtinového cukru.
Větší hrnec a skleněné sklenice na zavařování.

  1. Cukrový sirup
    Před zavařováním si nejprve samostatně připravte cukrový sirup. Výroba je docela jednoduchá. Litr vody rozmíchejte s 0,5 kg krystalového cukru a hotovou směs dejte uvařit. Taková směs vám postačí na 2 až 2,5 kg meruněk.
  2. Příprava ovoce
    Pokud máte hotový sirup, můžete očistit připravené meruňky, nakrájet je a vložit do sklenic, které tímto sirupem zalijete. Při výběru ovoce vsaďte na pěkné zralé plody bez známek hniloby a oděrek.
  3. Zavařování meruněk
    Naložené sklenice vložte do velkého hrnce a dejte zavařovat. Nejlepší bude, pokud jsou sklenice do poloviny namočené ve vodě. Zavařování meruněk by mělo trvat od 15 do 20 minut od prvních bublinek ve sklenicích. Přesný čas závisí na počtu a velikosti sklenic.
Share this
Tags

Must-read

Máte doma digitálně závislé dítě?

Potřeba neustálé kontroly sociálních sítí, koukání do mobilu či obrazovek počítače. V případě, že se takové chování stává u dětí nutkavým, vzniká problém. V...

Díky těmto bylinkám a potravinám usnete jako Šípková Růženka

Stres, napětí, nervozita – tyto pocity zná zřejmě každý. A výsledkem je neklidný nebo žádný spánek. Bylinky nám ale umí pomoci is tímto problémem. Jak...

Odbornice vysvětluje, zda dokážeme zhubnout i bez cvičení

Kalorický deficit je základem pro redukci nadbytečných kilogramů. Přílišné okresávání jídelníčku však může mít na tělo i opačný účinek, jehož výsledkem je nabrání ztracené...
spot_img

Recent articles

More like this