Velmi zajímavá výzva čeká na soutěžící show Peče celé Slovensko už tuto neděli (21.11). V osobní výzvě budou muset finalisté připravit quiche neboli slaný koláč.
Nejznámějším je quiche Lorraine, tedy Lotrinský quiche. Ve Francii se s listovým salátem konzumuje také jako hlavní jídlo, nebo samostatně jako rychlý snack. Quiche se udomácňuje už i na Slovensku v různých podobách – masitých či bezmasých.
Jeho těsto by mělo být pate brisée (tedy křehké těsto) a quiche Lorraine je plněn smetanovo-vajíčkovou směsí s opečenou slaninkou. Originál by neměl obsahovat sýr, avšak existují různě upravené receptury.

„U quiche se může pokazit mnoho, i když to působí jednoduše – originál obsahuje jen slaninu a tradiční náplň (smetanovo-vajíčkovou směs). Rozladilo by mě mnoho chutí a také nedopečený quiche,“ popisuje hostující porotkyně show Peče celé Slovensko, cukrářka Natacha Pacal (video).